7 Soorten leer en hun eigenschappen

Verschillende soorten leer
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Verschillende soorten leerAls je in een meubelzaak rondwandelt, merk je het al snel: er zijn veel verschillende soorten leer op de markt. Vaak hebben ze dan ook nog verschillende benamingen, afhankelijk van de producent. Dat maakt het voor jou als consument erg moeilijk. Welke soorten leer zijn er nu precies en waarop moet je letten bij een aankoop? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

1. Runderleder: de favoriet onder de verschillende soorten leer

Meer dan 70% van het leer dat gebruikt wordt in de meubelindustrie is afkomstig van koeien- of stierenhuiden. Dat heeft te maken met de grootte: de huid van een rund is namelijk tussen de 4 en de 6 m2 groot, waardoor het leer makkelijk te verwerken is voor zitmeubels.

2. Splitleer: het goedkopere alternatief

Leren schoenenOok splitleer is afkomstig van rundsleer, meer bepaald van de onderste laag. Meestal wordt splitleer gebruikt voor kledingartikelen. Je ziet het vooral bij handschoenen, schoenen en riemen. Maar omdat het goedkoper is dan nerfleer, zie je het ook wel op de achterkant of de zijkanten van leren bankstellen van mindere kwaliteit.

3. Kalfsleer: echt of niet?

Bij de aankoop van een meubel in zogenaamd kalfsleer, moet je opletten. Het bruikbare deel van de kalfshuid is meestal te klein voor een heel meubel. Het gebeurt dan ook vaak dat kleine rundshuiden uit ontwikkelingslanden hier als kalfshuiden worden verkocht.

4. Nappa: kwaliteit troef

Nappaleer is een mooie kwaliteit meubelleer. Deze leer soort is gemaakt van nerfleer, de bovenste laag van de rundshuid. Deze huid is meestal gelooid in chroom en daarna geverfd.

5. Nubuck: mooi, maar kwetsbaar

Nubuck is een erg mooie, zachte leer soort. Ze ontstaat door de mooiste nerfhuiden na het looiproces aan de bovenkant op te ruwen. Daardoor krijg je een erg zacht meubelleder, dat helaas bijna onmogelijk schoon te houden is. Niet geschikt dus voor gezinnen met jonge kinderen of huisdieren.

6. Suède: niet voor meubels

SuedeOok suède wordt gemaakt door het leer op te ruwen, maar dan aan de vleeskant. Het materiaal is daardoor iets ruwer dan Nubuck, maar het blijft helaas ook erg kwetsbaar. Daarom wordt suède vooral gebruikt voor kledij en schoenen, maar niet voor meubels.

7. Schapenleer: te klein voor een grote bank

Schapenleer heeft een lossere vezelstructuur en is dunner dan rundsleer. Omdat het snel kan verkleuren moet het regelmatig onderhouden worden met wax. Schapenhuiden zijn erg klein en worden daarom zelden gebruikt voor meubels. Alleen de grootste huiden kunnen gebruikt worden voor fauteuils of kleine banken.

Nog vragen of opmerkingen? Laat het ons hieronder weten of neem contact met ons op!